Rácsos linzer
Finom, omlós sütemény.
Hozzávalók:
50 dkg süteményliszt, csipet só
20 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin (20 dkg margarin és 1 evőkanál kacsazsírral még omlósabb)
2 evőkanál tejföl
1 egész tojás és 1 sárgája a tésztába (a megmaradt fehérjét a rácsokra kenjük)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaniliacukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg darált dió
10 evőkanál baracklekvár (15 dkg) (most birsalmalekvárral készült)
A tésztát összegyúrjuk, majd 2 cipóba osztjuk.
Közepes méretű tepsit (20x30cm) sütőpapírral kibélelünk és a tészta kétharmadát a tepsibe helyezzük.
A lekvárt rácsurgatjuk és megszórjuk a darált dióval.
A megmaradt tésztából rácsokat sodrunk és a tésztára helyezzük.
A rácsokat a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.