Rakott pulykamellfilé
Így lehet a pulykamell omlós és változatos.
Hozzávalók:
60-70 dkg pulykamell filé (12 szelet)
só, bors
2,5 dl tej
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt comb vékony szeletre vágva, lehet sonka vagy tarja, angolszalonna is,
10 dkg trappista sajt
1 zöld paprika
1 közepes fej lilahagyma
10 dkg kukoricaliszt
1 tojás
2-2,5 dl tejföl
vaj a tepsi kikenéséhez
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk.
A tejbe beleaprítjuk a szeletelt fokhagymást és a húst ebben pihentetjük egy éjszakán át.
Másnap a tejet leöntjük, a szeleteket papírtörlőre tesszük, a fokhagymadarabokat leszedjük.
A hússzeleteket kukoricalisztbe forgatjuk. (Könnyebb és egészségesebb a fehér lisztnél.)
A közepes méretű tepsit kikenjük vajjal vagy margarinnal, beletesszük a 6 szelet húst.
Erre kerül a vékony szeletekre vágott comb (nálunk a csemege boltos felszeleteli, mint a felvágottat). Mivel ez sós, az étel újabb sózást nem igényel.
A paprikát és a hagymát felkarikázzuk, szépen elrendezzük, majd a reszelt sajt harmadával megszórjuk.
Rátesszük a másik adag lisztbe forgatott pulykamellet. A tojást a tejföllel felverjük, rákenjük a szeletekre.
A tetejére reszeljük a sajtot és alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Ezt követően fólia nélkül sütjük tovább, amíg a sajt szép piros lesz.
Mérsékeljük a tüzet, így a pirítási idő még kb. 20 perc.
Körete most párolt rizs volt, amit kis pohárral formáztam, de lehet bármilyen krumpli vagy párolt zöldség.