Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Mátrai borzaska

2015. április 25. - Takács Gyuláné Erzsike

Hét végi és ünnepi ajánlat.

MÁTRAI BORZASKA

matrai_borzaska.JPG

Hozzávalók 4 személy részére:

8 szelet csont nélküli sertéskaraj

80 dkg krumpli (tisztítva)

2 tojás

3 púpozott evőkanál liszt + még a hússzelet megforgatásához

Só, bors

2-3 gerezd fokhagyma

3 dl tej 

2 dl tejföl

10 dkg reszelt sajt

 A körethez:

1 fejes saláta (most vegyes salátát vettem)

1 dl olívaolaj (vagy más olaj)

1 teáskanál cukor,

1 mokkáskanál só,

fél frissen facsart citrom leve  (most limoncello volt itthon, mint kedves ajándék)

A sertéskaraj-szeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk mindkét oldalukat sóval, borssal, majd fél napig (vagy egy éjszakára) 2 gerezd fokhagymával ízesített 3 dl tejbe rakjuk.

 A krumplit megtisztítjuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk. Belekeverünk még 3 púpozott evőkanál lisztet és újra jól kikeverjük.

Az összetört fokhagymakrémet belekeverjük a tejfölbe és félretesszük.

Előkészítjük a köretet: a fejes salátát négybe vágjuk és folyó vízzel alaposan átmossuk,(vagy vegyes kész salátát használunk, nekem ez jobb volt). A salátaöntethez elkeverjük az olívaolajat, (vagy más olajat) a porcukrot, a sót és pár csepp friss citromlevet. Az egészet addig keverjük, míg krémes állagú lesz.

 A fűszerezett hússzeleteket lisztbe forgatjuk és a tenyerünkben tartva egyesével beburkoljuk őket a sűrű burgonyás masszával, majd óvatosan, azonnal forró olajba helyezzük. Először fedő alatt sütjük, majd mérsékeljük a lángot és kétszer átfordítva sütjük készre.

(Megpróbáltam az eredeti recept szerint közepes hőfokon sütni, hát, úgy leragadt a massza, mint annak a rendje, aztán átszűrtem az olajat másik serpenyőbe, forró olajba tettem a következő adagot, és később mérsékeltem a lángot, így tökéletes lett.  Na, ennyit ér a gyakorlat, úgyhogy senki ne keseredjen el, ha elsőre nem sikerül.)

Tálalásnál tányérra tesszük az aranybarnára sült, ropogós borzast, megkenjük a fokhagymás tejföllel és megszórjuk jó sok reszelt sajttal. Mellé tesszük a salátát.

Nagyon finom, laktató ételt kapunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr757398706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása