Pulykából is sokféle ételt lehet készíteni, ez egyik kedvencünk.
Pulykavagdalt baconban
Hozzávalók:
50 dkg pulyka darált hús
2 tojás
1 zsemle (tejbe beáztatva) vagy kenyérszelet is jó
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma,
só, bors,
fél-fél mokkáskanál majoránna és gyömbérpor
1 teáskanál piros paprika vagy piros arany (csemege)
1 csomag bacon szalonna
2 evőkanál zsír
folpack a tekeréshez (a tepsi méretének megfelelő, két rétegben)
Az apró kockákra vágott hagymát 1 evőkanál zsíron megdinszteljük, a préselt fokhagymát, a kicsavart zsemlét, a tojást, a fűszereket a húshoz adjuk és összegyúrjuk. A pulykahúst bátrabban fűszerezhetjük.
A folpackot deszkára leterítjük, erre kicsit egymást fedve rárakjuk sorban a szalonna csíkokat.
A szalonna szélétől 5 cm-re a húst szépen rúdnak megformázzuk, majd a folpack segítségével feltekerjük. (A folpackról könnyen átguríthatjuk a tepsibe.)
A tepsit 1 evőkanál zsírral kikenjük, a vagdaltat középre belehelyezzük úgy, hogy a szalonnavégek alul legyenek. Hozzáadunk 1 dl hús alaplét, vagy vizet.
Fóliával letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve szépen megpirítjuk a tetejét (kb. 20 perc). Közben saját levével locsolgassuk.
Ferdén szeleteljük, így mutatósabb, melegen és hidegen is finom.
(Tehetünk 1 fej hagymát is a tepsibe négy részre vágva, de akár almát is darabolhatunk mellé.)
Körete párolt zöldség, illetve majonézes zöldségsaláta, rizs, burgonya.