Zöldségleves különleges betéttel.
Könnyű zöldségleves, bátran lehet változtatni az otthon lévő alapanyagok szerint.
Hozzávalók:
20-25 dkg sárgarépa
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 negyed zeller gumó
fél karalábé, fél karfiol,
fél zöldpaprika, negyed kaliforniai paprika
2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal teatojásba rakjuk,
5 dkg vaj, vagy 2 evőkanál olaj, vagy zsír, ízlés szerint
só,
1 húsleveskocka
Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított vajon átforgatjuk (2-3 perc), hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, zellert, karalábét, együtt pirítjuk még 5-6 percig. 1,5 liter hideg vízzel felöntjük és 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 50 percig.
(csomagba kötött zeller-petrezselyem és lestyán levél került még bele, ami igazán finom ízt ad a levesnek.)
(A karfiolrózsákat csak a főzés végén tesszük bele, hogy ne főjön szét.)
(A gyömbér nagyon egészséges, mindenkinek ajánlom, a főzés végén vegyük ki a levesből.)
A levesbetét:
2 nagyobb tojást felverünk, 5 dkg reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel és fél apróra vágott paradicsommal (a magját ne tegyük bele) elkeverünk és 2 evőkanál olajon megsütjük, mintha omlettet készítenénk. Tányérra csúsztatjuk, majd kockára vágjuk és a leveshez adjuk. Tehetjük később a meleg leves tetejére, nemcsak finom, de mutatós és változatos is.