Túrófánk. Könnyű elkészíteni és nagyon finom.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg tehéntúró (áttörve),
20 dkg finomliszt + 5 dkg búzadara,
1 csomag sütőpor,
2 egész tojás,
2 dl tejföl,
fél mokkáskanál só.
olaj a sütéshez.
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, legalább 10-20 percig állni hagyjuk, majd olajba mártott evőkanállal bő, forró olajba szaggatva kisütjük, pár perc után megfordítjuk (fedő nélkül sütjük). A tüzet később mérsékeljük, hogy szép piros legyen a fánk, meg ne égjen.
Jénai vagy porcelán tálba papírtörlőre szedjük, lefedjük, tálalásig melegen tartjuk.
Ebből az adagból 24-25 fánk lesz, bőven elég 4 személynek.
Vaníliás, fahéjas porcukorral meghintjük, lekvárt adunk mellé, most meggy és baracklekvárral tálaltam.
Kiváló egy laktató leves után (például fejtett nyári bableves vagy gulyásleves).