Diós és mákos bejgli bátor nyúl módra.
A bejglire is igaz a mondás, hogy mindenki másképp csinálja. Remélem, tetszik a kedves olvasónak és így is kipróbálja majd.
Hozzávalók 4 rúdhoz:
A tésztához:
1 kg liszt,
4 evőkanál cukor, 1 teáskanál só,
50 dkg margarin + 2 evőkanál kacsazsír, (készítettem már 25 dkg margarin + 15 dkg zsírral is.)
2 dl tejföl,
5 dkg friss élesztőt futtassuk fel 2 dl tejben, de instant élesztőt is használhatunk, azt csak a liszthez adjuk. Ebben az esetben még egy kevés tejfölre lehet, hogy szükség lesz.
1 egész tojás és egynek a sárgája,
a megmaradt fehérjét és + 1 tojás sárgáját a tészta kenéséhez használjuk fel .
A tésztához valókat gyúrjuk össze, dolgozzuk ki alaposan és letakarva pihentessük 2 órát.
Jó tanács: a hozzávalókat a készítés előtt tegyük egy tálcára és meleg helyen tartsuk legalább 2-3 órát, hogy langyos legyen a kidolgozáshoz. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A diótöltelékhez 2 rúdhoz:
45 dkg darált dió
25 dkg cukor
1 vanillin cukor
fél citrom reszelt héja
5 dkg áztatott mazsola
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál ribizlilekvár vagy más finom lekvár
2 dl tej.
A máktöltelékhez 2 rúdhoz:
35 dkg darált mák
25 dkg cukor
1 vanillin cukor
fél citrom reszelt héja
5 dkg áztatott mazsola
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál ribizlilekvár vagy más finom lekvár
2 dl tej.
A tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és folyamatos keverés mellett, alacsony lángon kb. 5 perc alatt kész a töltelék. Hagyjuk kihűlni.
A nagyméretű gáztűzhely tepsijét sütőpapírral kibéleljük.
A tésztát 4 részre osztjuk és lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. 1 adag tésztára rátesszük a diótöltelék felét úgy, hogy a tészta szélein 1,5 cm maradjon szabadon. Először oldalról ráhajtjuk a töltelékre a tésztát, majd szépen feltekerjük és tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 3 rúdnál is. A tepsiben a tésztát villával megszurkáljuk, a tetejüket megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével és hideg helyen hagyjuk állni fél órát, majd a rudakat 1 tojás sárgájával kenjük meg.
180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Szép aranybarna színűnek kell lennie.
Természetesen ez sütőtől is függ, de mivel ez nagy adag, kell ennyi idő a sütéshez.
Kihűtjük teljesen, csak azt követően szeleteljük, mert egyébként morzsálódni fog.