Hústekercs brokkolirózsákkal.
Finom, mutatós étel, könnyű és vendégvárásra is alkalmas.
Gyönyörű brokkolit kaptam, így ez lett a köret.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg pulyka (sertés) darált hús
2 db szikkadt zsemle,
1 kis fej hagyma apróra vágva, vagy medvehagyma
2 gerezd fokhagyma reszelve
kápia vagy kaliforniai paprika,
fél csokor petrezselyemzöld
1 tojás
1 teáskanál só, ízlés szerint bors
2 evőkanál olaj (ha van, olivaolaj)
1 csomag szeletelt bacon (20 dkg)
80-90 dkg brokkoli (ebből a szár maga 20 dkg)
2 dl főzőtejszin, 1 evőkanál keményítő,
só, bors és szerecsendió a mártáshoz.
folpack és alufólia a tepsihez
A pulyka (vagy sertés) darált húst, az áztatott és kicsavart zsemlét, a fűszereket, a hagymákat, tojást összekeverjük. (Használjuk ki például a medvehagyma finomságát, felaprítva a fagyasztóba is elrakhatjuk, télen ezzel izesíthetünk.)
A közepes méretű tepsit alufóliával kibéleljük, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk.
A tepsi méretének megfelelő folpackot 2 rétegben leterítjük, és a bacon szeleteket ráfektetjük úgy, hogy egymást fedjék.
A pulyka (vagy sertés) tölteléket a baconra rárakjuk, elsimítjuk (széleinél 2 cm-t kihagyunk) és a folpack segítségével felgöngyölítjük. Így könnyen átrakhatjuk a tepsibe.
A bacon szalonna vége kerüljön a tepsi aljára, így lesz mutatós is a sütés után.
A kikent tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben 60-70 percig sütjük.
Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.
A brokkoli rózsákat párolóedénybe tesszük, ételízesítővel megszórjuk és puhára pároljuk (45 perc alatt), így nem törik össze, egyben maradnak a brokkolirózsák. A szárát levágjuk, megtisztítjuk és darabolva megfőzzük, ez lesz a mártás alapja. Ha nincs párolónk, akkor, lábasban vizet forralunk, teszünk bele sót, késhegynyi szódabikarbónát és csak óvatosan rázogatva, nem keverve puhára pároljuk benne a brokkolit.
A főtt brokkoli szárát, a párolólét, a tejszint és a fűszereket összeturmixoljuk, és pár perc alatt, folyamatos keverés mellett készre főzzük.
Parmezánforgáccsal díszitjük.
Még egy tipp: ha csak 2-3 személyre főzünk, ugyanez a töltelék kerülhet a kellevélbe is, két különböző ételt készíthetünk, a recept a blogomon már megtalálható.