Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Hústekercs brokkolirózsákkal

2016. január 20. - Takács Gyuláné Erzsike

Hústekercs brokkolirózsákkal.

Finom, mutatós étel, könnyű és vendégvárásra is alkalmas.

Gyönyörű brokkolit kaptam, így ez lett a köret.

hustekercs_brokkolival.JPG hustekercs_brokkolival2.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg pulyka (sertés) darált hús

2 db szikkadt zsemle,

1 kis fej hagyma apróra vágva, vagy medvehagyma

2 gerezd fokhagyma reszelve

kápia vagy kaliforniai paprika,

fél csokor petrezselyemzöld

1 tojás

1 teáskanál só, ízlés szerint bors

2 evőkanál olaj (ha van, olivaolaj)

1 csomag szeletelt bacon (20 dkg)

80-90 dkg brokkoli (ebből a szár maga 20 dkg)

2 dl főzőtejszin, 1 evőkanál keményítő,

só, bors és szerecsendió a mártáshoz.

folpack és alufólia a tepsihez

A pulyka (vagy sertés) darált húst, az áztatott és kicsavart zsemlét, a fűszereket, a hagymákat, tojást összekeverjük.  (Használjuk ki például a medvehagyma finomságát, felaprítva a fagyasztóba is elrakhatjuk, télen ezzel izesíthetünk.)

A közepes méretű tepsit alufóliával kibéleljük, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk.

A tepsi méretének megfelelő folpackot 2 rétegben leterítjük, és a bacon szeleteket ráfektetjük úgy, hogy egymást fedjék.

A pulyka (vagy sertés) tölteléket a baconra rárakjuk, elsimítjuk (széleinél 2 cm-t kihagyunk) és a folpack segítségével felgöngyölítjük.  Így könnyen átrakhatjuk a tepsibe.

A bacon szalonna vége kerüljön a tepsi aljára, így lesz mutatós is a sütés után.

A kikent tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben 60-70 percig sütjük.

Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.

A brokkoli rózsákat párolóedénybe tesszük, ételízesítővel megszórjuk és puhára pároljuk (45 perc alatt), így nem törik össze, egyben maradnak a brokkolirózsák. A szárát levágjuk, megtisztítjuk és darabolva megfőzzük, ez lesz a mártás alapja. Ha nincs párolónk, akkor, lábasban vizet forralunk, teszünk bele sót, késhegynyi szódabikarbónát és csak óvatosan rázogatva, nem keverve puhára pároljuk benne a brokkolit.

A főtt brokkoli szárát, a párolólét, a tejszint és a fűszereket összeturmixoljuk, és pár perc alatt, folyamatos keverés mellett készre főzzük.

Parmezánforgáccsal díszitjük.

Még egy tipp: ha csak 2-3 személyre főzünk, ugyanez a töltelék kerülhet a kellevélbe is, két különböző ételt készíthetünk, a recept a blogomon már megtalálható.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr888289510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása