Töltött csirkemell 3 képben.
Mi ízlik jobban: kinek a töltelék, kinek a filé, kinek a gomba.
Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirkemell (80-90 dkg)
4 csirkemáj,
6 nagyobb fej gomba, (25 dkg)
2 zsemle,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna,
petrezselyemzöld,
kápia vagy kaliforniai paprika 1 szelet apróra vágva,
1 tojás,
4 szelet kolozsvári vagy bacon szalonna
zsir vagy olaj a tepsi kikenéséhez
A csirkemell bőrét kézzel fellazítom, a középső csont mellett a két filét levágom úgy, hogy a csonton maradjon a kis része. A füszerekkel megszórom a hús minden oldalát.
A csirkemájat apróra elkaparom. Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinsztelem, ráteszem a paprikát, a májat majd a 4 db apróra vágott gombát, majorannát, sót borsot, és végül az apróra vágott petrezselyemzöldet. Addig párolom fedő nélkül, míg a gomba elfövi a levét. Összekeverem az áztatott és kinyomkodott zsemlével és a tojással.
Két szép fej gombát félreteszek, ezt is meg fogom tölteni.
A csirke bőre alá is kerüljön fűszer, majd a májas-gombás töltelék, így sokkal ízesebb lesz.
A mellfiléket késsel felszúrom és megtöltöm, hústűvel lezárom, a tetejére teszek szalonnát, így nem szárad ki.
A gombák közepét kicsit megsózom, belerakom a tölteléket, ráteszek 1-1 szelet szalonnát.
Kikent tepsibe rakom, alufóliával letakarom, 200 fokos sütőben 45 percig sütöm, aztán a fóliát levéve, többször a levével locsolgatva pirosra sütöm. (Ez még kb. fél óra)
Lehet a bőrét pár kanál sörrel locsolni, attól ropogósabb lesz.
Melegen és hidegen is nagyon finom. Krumplipürével tálaltam.