Harcsapaprikás túrós csuszával.
Remek és könnyű ebéd, kiváló ünnepi alkalomra is, mivel az afrikai harcsafilé szálkamentes, gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk.
Hozzávalók: 4 adag
70 dkg afrikai harcsa (filé),
2 közepes vöröshagyma,
1 közepes paprika,
1 paradicsom,
1 teáskanál ételizesítő,
2 késhegynyi bors,
2 teáskanál fűszerpaprika,
2 evőkanál olaj vagy zsír,
2 dl víz.
25 dkg kocka vagy szélesmetélt tészta,
10 dkg kolozsvári szalonna,
25 dkg túró félzsiros vagy sovány, izlés szerint,
25 dkg tejföl,
1 teáskanál só,
fél csokor kapor a tejfölhöz,
1 evőkanál olaj a tészta főzővizébe.
A halat megmossuk, felkockázzuk.
A hagymát apróra vágjuk, a paprikát, paradicsomot is feldaraboljuk, és elkezdjük pirítani a zsíron vagy olajon. Amikor már üveges a hagyma, rátesszük a pirospaprikát, 2 dl hideg vizet adjunk hozzá, ettől hamar szétfő a hagyma. Fűszerezzük és kb. 20 percig főzzük.
Amikor már kész a mártás, akkor hozzáadjuk a harcsát, aminek 20 perc főzési idő elegendő. A tészta főzővizéből is adtam hozzá 3 merőkanálnyit, mert ez selymessé tette a mártást, tejfölt így csak a tésztára tegyünk.
A tésztát főzzük ki (a vízbe tegyünk egy evőkanál olajat és sót).
A szalonnát megpirítjuk, erre tesszük a kifőtt tésztát. A kolozsvári szalonna kevésbé zsíros, ha szükséges, kevés olajat adjunk hozzá. Keverjük össze.
A túrót rámorzsoljuk, a tányéron tegyünk rá tejfölt és a kaprot, ki mennyit szeretne.
A harcsapaprikás ezzel a körettel igazán különleges étel.