Töltött káposzta bátor nyúl módra.
Sokféle módon készülhet a karácsonyi töltött káposzta, nálunk ez a jól bevált recept. Egy nagyon kedves nagynénink négyhúsos gazdag káposztának nevezte, és mindig jóízűen fogyasztotta. Karácsonykor a már távollévőkre is emlékezünk, amikor az ételeket készítjük.
Hozzávalók 8 személyre:
1,2 kg savanyú káposzta,
1 kg darált sertés hús (pulyka is lehet, aki könnyebben szereti)
30 dkg füstölt comb,
20 dkg kolozsvári szalonna,
30 dkg kolbász,
30 dkg rizs,
2 + 1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
negyed kápia paprika apróra vágva,
3 + 2 evőkanál zsír
só, bors, 1 teáskanál pirospaprika,
1 mokkáskanál csombor (borsikafű ) a káposztára.
A káposztát apróra vágjuk (így nem lesz hosszú szálas), ha túl sós lenne, előtte leöblítjük.
A 3 evőkanál zsírban a 2 fej apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, pirospaprikát szórunk rá és 2 dl hideg vízzel felengedjük. Belerakjuk a káposztát és pároljuk, amíg a tölteléket elkészítjük. (A káposzta felét kivesszük, az kerül majd a töltelék tetejére.)
A töltelékhez 2 evőkanál zsírban az 1 fej apróra vágott vöröshagymát, paprikát megdinszteljük. A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is hozzáadjuk a darált húshoz, majd az egészet összekeverjük a rizzsel és a fűszerekkel. Gombócokat készítünk.
A füstölt combot, a szalonnát és a kolbászt vékony szeletekre vágjuk.
A lábas alján lévő káposztára rakjuk a combot és a szalonnát, rárakjuk a gombócokat.
Ne túl szorosan rakjuk, mert a rizs még dagadni fog. A kolbászkarikákat a gombócok közé tesszük, így mindegyik gombóc kap egy kis kolbászos ízt is.
A gombócok tetejét befedjük a félretett káposztával és annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát bőven ellepje.
A tetejére pár szál (vagy 1 mokkáskanál szárított) csombort tegyünk, ez kiváló a káposztás ételekhez.
Közepes lángon főzzük legalább másfél órát, a lábast rázogassuk meg időnként, az elpárolgott levet mindig kevés forró vízzel pótoljuk.
Ebből az adagból 30 gombóc lett, így két lábasban főztem.