Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Borjúpaprikás Gundel módra.

2017. január 12. - Takács Gyuláné Erzsike

Borjúpaprikás Gundel módra galuskával.

Borjúhúsból kevés receptet találunk a szakácskönyvekben. Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyvének 1934-ben kiadott változata alapján készítettem el ezt a fenséges ételt.

Ünnepi ételnek ajánlom.

borjupaprikas.JPG

Hozzávalók: 6 adag

1 kg borjúcomb, színhús, (most gyönyörű fehérpecsenyét kaptam),

10 dkg zsír,

2 fej vöröshagyma (25 dkg),

1 zöldpaprika,

1 paradicsom,

1 evőkanál fűszerpaprika (édes)

só, bors, ízlés szerint

3 dl tejföl,

2 evőkanál liszt (most étkezési keményítőt használtam)

A galuskához:

40 dkg finomliszt,

20 dkg búzadara,

2 db tojás,

só,

3-4 dl víz.

 

Elkészítés:

A húst felkockázzuk.

A hagymát apróra vágjuk és a zsíron pár perc alatt megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk, majd a kockázott húst gyorsan hozzáadva fehéredésig sütjük.

Rátesszük az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, jól átkeverjük és kevés forró vízzel felengedjük. Megsózzuk ízlés szerint.

Mérsékelt tűzön, fedő alatt, időnként megkeverve pároljuk.

Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte saját zsírjában pörkölődjék.

Amikor a hús puha, a tejfölt elkeverjük a liszttel (keményítővel), hozzáadunk pár kanálnyit a hús szaftjából, majd a húshoz adva, pár percig még együtt főzzük.

A galuska hozzávalóit összekeverjük, (legalább 3-4 liter) lobogva forró, sós vízbe szaggatjuk.

A vízbe mindig tegyünk 1 evőkanál olajat is. Amikor a galuskák feljönnek a víz felszínére, még 2 percig hagyjuk főni, majd kiszedjük, és hideg vízzel leöblítjük.

(Ezt az adagot 3-4-szerre főzöm ki.)

Saját ötlet: a galuska főzővizéből félreteszek 5-6 merőkanálnyit a húshoz, sokkal krémesebb lesz a szaft. Érdemes kipróbálni.

Leginkább a galuska (nokedli) illik ehhez az ételhez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr7612121185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2017.01.13. 21:57:10

Nem kekeckedés, de lehet paprikást (ború, csirke, nyúl, majd mindegy) másképpen is készíteni? Mert ez mitől Gundel? Ha élne, a most 132 éves nagymamám is így főzte anno, igaz, ő nyúlból, csirkéből vagy a saját vágású Röfinkből.

Takács Gyuláné Erzsike 2017.01.19. 12:10:54

Kedves Vén motoros! Köszönöm a hozzászólást, mert így igazolva látom, hogy egy ifjú gasztoblogger most megjelent könyvének borjúpaprikás receotjében a római kömény és a fokhagyma nem odaillő. Az már egy másik étel. Minden jót kívánok!
süti beállítások módosítása