Csirkecomb mustáros pácban, bulgurral.
Gyakori köret lesz nálunk a bulgur, jó szívvel ajánlom mindenkinek aki még nem ismeri. A bulgur nem más, mint tört búza, köretként alternatívája a rízsnek, csak sokkal gazdagabb rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, B vitamint és vasat is tartalmaz. Elkészítése rendkívül egyszerű.
Remekül illett ehhez a különlegesen finom ízű, omlós húsételhez.
Hozzávalók: 4 személyre
Csirke felsőcomb filé 1 kg,
2 evőkanál mustár, (ha van, dijoni)
1 evőkanál méz,
2 evőkanál olívaolaj,
fél mokkáskanálnyi bors,
1 kávéskanál sült csirke fűszersó,
2 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez.
A csirkedarabokat vágjuk ketté, így jobban elférnek majd a tepsiben.
A pác hozzávalóit keverjük össze egy tálkában.
Egy közepes tálban lerakunk egy réteg húst, megkenjük a páccal, majd a következő réteg hús, pác következik, míg a hozzávalók el nem fogynak. Érdemes előző este elkészíteni és hűtőbe rakni a sütésig, mert így lesz igazán omlós a hús.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit kiolajozzuk, belerakjuk a hússzeleteket, a tálban lévő páchoz adjunk kevés forró vizet, hogy ne menjen semmi veszendőbe.
A tepsit alufóliával letakarjuk, 45 percig sütjük a húst, majd a fóliát levéve, a szeleteket megfordítva még további 15 percig folytatjuk a sütést.
Csirkemellből és sertésből is elészíthető.
A körethez:
2 bögre (kb. fél liter) vizet 1 teáskanál ételizesítővel felforralunk, majd 25 dkg bulgurt adunk hozzá. Addig főzzük, amig a bulgur az összes folyadékot beissza, ami nem több 12-15 percnél. Lezárjuk a gázt és hagyjuk pihenni. (Tipp: a lábas tetejére teszek két törülközőt, így melegen marad a köret, míg a hús elkészül, tálalás előtt villával fellazítom a szemeket.) Nagyon finom, pergős köretet kaptunk. Szaftos húsokhoz ezt a natúr változatot ajánlom, de zöldfűszerekkel, zöldséggel izesítve sültekhez is kiváló. A bulgurt könnyű emészthetősége miatt a dietetikusok is ajánlják.