Sonkás-sajtos rizsgombóc rántva.
Köretként is remek, de kiváló egytálétel is lehet. Annyira ízlett, hogy a nagyon finom és bármikor elkészíthető jelzőt kapta. Nem is maradt másnapra, pedig nem volt kis adag.
Hozzávalók: 3 adag.
25 dkg főtt rizs,
10 dg reszelt sajt,
8-10 dkg sonka apró kockára vágva,
3 dkg kaliforniai paprika apróra kockázva,
4-5 levél majoránna frissen apróra vágva (vagy szárított ¼ mokkáskanálnyi)
2 tojás,
1 teáskanál só, ízlés szerint bors,
zsemlemorzsa és szezámmagos zabpehely keverve,
2 tojás a forgatáshoz,
olaj a sütéshez.
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk és vizes kézzel gombócokat formázunk, a felvert tojásba és a zsemlemorzsával kevert szezámmagos zabpehelybe (szelénes kalciton néven kapható bio és herbária boltokban) forgatjuk és az olajban kisütjük.
Jénai tálban papirtörlőre szedjük, tálalásig ott tartjuk.
Egyik változatban tojás nélkül csak zsemlemorzsába forgattam, úgy is kiváló.
Köretként különleges.
Vagy könnyű egytálétel, akkor illik hozzá majonéz vagy ketchup.
Nem utolsó szempont, hogy az előző napról maradt köret rízsből nagyon finom ebédet varázsoltam. Két variációt is leírok.