Körtés mandulás sütemény.
Remek recept a gyümölcsös sütemények kedvelőinek. Körte helyett készíthetjük tetszés szerint más gyümölccsel is, például almával, szilvával, szölövel. A sütemény tésztája sok lehetőséget kínál. A mandula helyett csokidarával, vagy mazsolával diszíthetjük. Tortaforma helyett tepsiben is süthetjük.
Hozzávalók: 8 szelethez
2 db nagyobb tojás,
1 csipet só,
15 dkg cukor,
1 csomag vaniliás cukor, (1 teáskanál vanilia aroma is kiváló, most azzal készült)
1 citrom reszelt héja,
120 ml olaj,
120 ml tej,
15 dkg finomliszt,
1 csomag sütőpor,
2 nagyobb körte,
1 evőkanálnyi szeletelt mandula,
1 teáskanál fahéj.
Elkészítése:
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
1-2 evőkanál cukrot elkeverünk a fahéjjal, és félretesszük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük.
Apránként, egymás után hozzákavarjuk az olajat, a tejet, majd a citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet.
A végén hozzákeverjük a kemény habbá vert tojások fehérjét.
(Ha kevés az időnk, az egész tojásokkal készítve is tökéletes tésztát kapunk.)
Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát.
A körtét meghámozzuk, negyedeljük, magházát kivágjuk, majd a negyedeket 2-3 cikkre vágjuk.
A gyümölcsöt elosztjuk a sütemény tetején. Megszórjuk a fahéjas-cukorral.
Rárakjuk a mandula szeleteket.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt (alul-felül sütéssel) megsütjük.
(Ha nagyon barnulna a mandula a sütemény tetején, akkor a sütés utolsó 5-10 percére takarjuk le sütőpapírral.)
Tálalhatjuk kevés porcukorral megszórva, diszíthetjük még tejszínhabbal is.