Csirkemell és karfiolrózsák sörös bundában.
Új bundát kapott most a csirkemell és a karfiolrózsa. Nagyon könnyű és finom, kezdők is bátran készítsék el. A bundázott karfiol önálló ételként is megállja a helyét, ez esetben kínáljunk hozzá mártást. Így most két receptet kaptak a kedves olvasóim.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg csirkemell filé,
1 fej karfiol (tisztán mérve 60-70 dkg)
só, bors,
4-5 evőkanál liszt.
A bundához:
3 tojás,
15 dkg liszt,
só, őrölt bors ízlés szerint,
csipetnyi őrölt szerecsendió,
másfél- két dl sör.
fél liter olaj a sütéshez
A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Most tarkaborsot használtam.
A karfiolt rózsáira szedjük, majd forró, sós vízben 5 percig főzzük, hideg vízbe kiszedjük, aztán lecsepegtetjük. (Ha a főzővízbe fél mokkáskanál szódabikarbónát teszünk, megmarad a karfiol fehérsége.)
A bundához a tojásokat felverjük, elkeverjük a liszttel, fűszerezzük, hozzáadjuk a sört és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet, ez függ a tojások nagyságától is. Palacsintatésztánál sűrűbbnek kell lennie.
A csirkemell filéket lisztbe forgatjuk, majd a masszába rakjuk az egészet.
A felforrósított olajban először fedő alatt 3-4 percig, majd fordítás után fedő nélkül sütjük a szeleteket.
Közben még egyszer forgatjuk, hogy szép aranybarna színe legyen. Vigyázzunk, ne süljön túl barnára.
Papírtörlőre szedjük a kisült szeleteket.
A hús sütését követően a karfiollal ugyanígy járunk el.
Minden adag sütése után az olajból szedjük ki az esetleg lecsöpögött morzsákat, nehogy a következő szeletekre tapadjanak.
Körete lehet bármilyen krumpli, rizs, vagy párolt zöldség.
Lehet ez a karfiol a hús körete is, de önálló ételként is fogyaszthatjuk.