Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Vajon sült zöldségek és fűszeres burgonya.

2018. július 18. - Takács Gyuláné Erzsike

Vajon sült zöldség és fűszeres burgonya, azaz zöldségnapra készült ebéd.

Amikor húsmentes ebédre vágyunk, ez a recept tökéletes. Remek köret sültek mellé, így a család férfitagjaira is gondolunk. Más zöldséggel is készíthetjük ízlésünk szerint. A burgonya óriási előnye, hogy kevés zsiradékkal, sütőben készül, így egészségesebb a bő olajban sütött társainál, az illatos fűszerektől pedig nagyon finom,

sult_zoldseg_es_fuszeres_burgonya.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

2 közepes sárgarépa,

fél kis fej kelkáposzta (25-30 dkg), vagy cukkini, karfiol, brokkoli is lehet

negyed kaliforniai paprika piros,

negyed fehér paprika,

1 fej lilahagyma ,

2 nagyobb gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors (tarka borsot használtam), majoránna,

1-2 cm gyömbérdarab reszelve vagy fél teáskanál gyömbérpor,

5 dkg vaj.


Először a kelkáposztát felcsíkozzuk, forrásban lévő, sós vízben 3 percig blansírozzuk, majd azonnal hideg vízbe tesszük. Így sokkal könnyebben emészthető.

A sárgarépát csíkokra szeljük, a hagymát félbevágjuk és felkarikázzuk. A paprikát és a fokhagymát apróra vágjuk. A gyömbért megreszeljük.

Ha a kelkáposzta helyett cukkinit használunk, azt csak megmossuk, a két végét levágjuk (nem hámozzuk, mert oda a vitamin) és fél centis karikákra vágjuk.

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, először a sárgarépát 2-3 percig keverjük, majd a többi alapanyagot is hozzáadjuk, fűszerezzük és kb 15 perc alatt készre pároljuk.

Fűszeres burgonya 3-4 adag

1 kg burgonya (Olyan finom, hogy kevesebbet ne készítsünk.)

1-1 mokkáskanál lestyán, oregánó, zsálya, bazsalikom, rozmaring.

3 evőkanál olaj.

A krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy tálban a fűszerekkel, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A fűszerek nemcsak finom illatot, hanem pompás ízt is adnak a burgonyának. (Tettem mellé még 3 gerezd fokhagymát is, mert szeretem.)

Előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük, közben egyszer átforgatjuk, hogy mindenütt egyformán puha legyen.


A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr414120051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása