Töltött padlizsán.
Két fehér, eddig még nem látott, padlizsánt kaptam kedves szomszédomtól, ami nagyon zsenge volt, arra várt, hogy azonnal elkészítsem. Nagyon finom, tartalmas, nyári ebéd lett.
Hozzávalók: 3 adag
2 db padlizsán,
1 bögre kuszkusz,
10 dkg kolozsvári szalonna,
1 közepes vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 paradicsom hámozva,
só, bors ízlés szerint,
1 tojás,
1-1 dl tejföl és tejszin,
reszelt sajt a tetejére,
5 evőkanál olaj,
1 bögre víz a kuszkusz főzéséhez,
A padlizsánokat kettévágjuk, a belsejét kanállal kiszedjük úgy, hogy 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt részt felaprózzuk. A 4 darabot 2 evőkanál olajjal kikent tepsibe rakjuk.
A kuszkuszt 1 bögre forró vízbe tesszük, átkeverjük és állni hagyjuk.
A szalonnát felkockázzuk és 3 evőkanál olajon megpirítjuk. A paradicsomok héját lehúzzuk (forrásban lévő vízbe téve tetejét keresztben bevágva ez könnyen megy).
A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnához adjuk, később beletesszük a padlizsánt, fokhagymát, paradicsomot, tojást, fűszerezzük. 10 perc alatt kész. Ekkor keverjük össze a kuszkusszal.
A padlizsánokat megtöltjük, 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, fólia alatt 30 percig sütjük.
Ezt követően rálocsoljuk a tejföl és tejszín keverékét, megszórjuk reszelt sajttal és fólia nélkül a sajt pirulásáig sütjük.
Nagyon könnyű, finom nyári ebédet kaptunk.