Sertésszűz szuper finom mártásban burgonyafánkkal, bátor nyúl módra.
Valami finom ebédet szerettem volna készíteni sertésszűzből, sikerült. A mártást magam kreáltam. Pulykamellel, csirkemellel is készíthető. Jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók 4 személyre:
80-90 dkg sertésszűz, (2 db)
só, frissen őrölt tarkabors, (nagyon illik a sertésszűzre),
3 közepes fej salottahagyma, (20 dkg, íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé),
4 gerezd zúzott fokhagyma,
1,5 dl vörösbor,
1 dl ketchup, (nem csipős),
1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, zsálya,
5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj a sütéshez,
A szűzérméket ferdén, ujjnyi vastagra szeleteljük, a hússzeleteket a szélein 2-3 helyen bevagdossuk és finoman kiveregetjük. (A kisebb, nem szépen szelhető rész 20 dkg lett, azt apróra vágtam, egy zöldséges ragu alapja lesz.)
Mindkét oldalán sózzuk, egyik oldalán borsozzuk, majd a vaj és olaj keverékén mindkét oldalon 3-3 perc alatt átsütjük.
Tálra szedjük.
Amikor minden szelet átsült, ha szükséges még kis olajat teszünk a serpenyőbe és a karikára vágott hagymát belerakjuk. Kb. 5 percig dinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát.
A vörösbort és a ketchupot összekeverjük és a hagymára öntjük. 5-6 percig fedő nélkül főzzük, így a bor illata elpárolog.
A hússzeleteket visszatesszük, erre kerülnek a fűszerek.
Közepes lángon főzzük tovább, az edényt inkább csak rázogassuk, hogy a szeletek szépen egyben maradjanak, ahogy a képen is látszik.
Ha szükséges, az elfőtt levet pótoljuk kevés forró vízzel.
Fontos, hogy a szeletek ne törjenek össze.
Amikor kész, a szeleteket kiszedjük egy tálra, ha friss fűszert használtunk, a szárát kidobjuk, a mártást turmixoljuk.
Nagyon könnyű, selymes mártást kapunk így.
Burgonyafánkkal tálaltam, ez illik hozzá leginkább.