Karfiolrózsák sült hússal és quinoa körettel.
A karfiol nemcsak egészséges, de nagyon finom étel akár önállóan, akár húsok kiegészítőjeként is. Használjuk ki ezt az időszakot, amikor szebbnél szebb rózsákat látunk a piacon. Egy hátránya, hogy a sok levél is beleszámít az árba.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertéskaraj csont nélkül vagy comb,
só, bors,
2 evőkanál zsír vagy olaj.
A körethez:
1 kg karfiol. (Tisztán mérve ez kb. 60-65 dkg lesz)
A besamelhez:
5 dkg vaj,
3 evőkanál liszt,
3-4 dl tej,
csipetnyi szerecsendió,
1 tojás,
2-3 dl tejföl,
5 dkg reszelt sajt.
A karajt vagy combot vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést. Aztán fedő alatt puhára készítjük.
A karfiolt rózsáira szedjük és lobogó, sós vízben megfőzzük. (Késhegynyi szódabikarbónát teszek a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe, egy szeletke kenyér a tetején pedig segít csökkenti a karfiol erős illatát a konyhában.)
A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.
A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.
Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, borsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá. Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje. Végül 1 egész tojással, 2-3 dl tejföllel jól kikeverjük.
A karfiolrózsákat tepsibe rakjuk, majd a besamellel bevonjuk. Tetejére sajtot reszelünk és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig, illetve a sajt pirulásáig sütjük. (Sütőtől függ, nálam 20 perc.)
Kiadós, laktató ebéd.
Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.
Szép sertéscombból is készíthetjük. A képen ez látható.
Körete most quinoa volt, ami nagyon egészséges, finom, és gyorsan elkészíthető.