Bazsalikomos pulykaszelet színes tésztával.
Igazi könnyű, nyári étel. A friss bazsalikom íze kiválóan átjön ebben az ételben.
Jó választás kezdő háziasszonyoknak is.
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg pulykamedál vagy mell filé,
1 közepes fej vöröshagyma,
só, őrölt tarka bors,
fél kápia paprika és negyed fehér paprika csikozva,
1 teáskanál pirospaprika,
3 levél bazsalikom,1 lestyánlevél, fél mokkáskanálnyi curry, fél mokkáskanál őrölt gyömbér, (ezt teatojásba rakom, a végén eltávolítom, így csak az íz marad benn az ételben)
3 evőkanál olaj,
2 dl főzőtejszin, 1 evőkanál keményítő.
1 csomag színes durum orsótészta.
A pulykamedált félbevágom, vagy a mellfilét felszeletelem. Sózom és tarkaborsot őrölök rá.
A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom és az olajon megdinsztelem. (Ilyenkor szoktam sózni a hagymát, mert hamarabb szétesik.)
Ráteszem a paprikát, pár perc múlva a húst és fehéredésig pirítom, a tetejére rakom a paprikákat, a fűszereket, és kevés forró vizet vagy levesalaplét adok hozzá. Mivel a kertünkben van bazsalikom, mindig teszek el fóliában télire is kis csomagokban, az íze tökéletesen megmarad.
A húst puhára párolom kb. 40 percig.
Ezalatt a tésztát kifőzöm, a főzőlevéből kiveszek egy kis edénybe és a hús levét ezzel pótolom, ha elfő, ugyanis a keményítő kiváló a sűrítéshez. Ezt azért találtam ki, mert a tejszínt nem mindenki fogyaszthatja.
Más verzióban kerül bele 2 dl főzőtejszín 20%-os, aki úgy szeretné. A tejszínt elkeverem 1 evőkanál keményítővel vagy liszttel, majd a hús levéből teszek hozzá még 2-3 merőkanállal és simára összedolgozom, átturmixolom, szitával átszűröm, úgy öntöm a húsra. Pár perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforralom. Így lesz selymes a mártásunk.
Köretként színes durum orsótésztát adtam, ami nagyon egészséges.
Csirkemellből vagy combból is készíthető.