Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Sertéskaraj Dubarry módra, bátor nyúl konyhájából.

2020. február 07. - Takács Gyuláné Erzsike

Sertéskaraj Dubarry módra, bátor nyúl konyhájából.

Nagyon finom és kiadós ebéd, hétvégére, vendégvárásra. Rizskupolákkal tálaltam.

 

serteskaraj_dubarry_modra_20200207.JPGHozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertéskaraj csont nélkül,

só, bors,

2 evőkanál zsír vagy olaj.

1 kg karfiol.

 

A besamelhez:

5 dkg vaj,

3 evőkanál liszt,

5 dl tej,

csipetnyi szerecsendió,

1 tojás,

2-3 dl tejföl,

5-10 dkg reszelt sajt.

 

A karajt vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát átsütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést.

Amikor minden szelet kisült, közepes méretű tepsibe rakjuk, a sütéskor keletkezett szaftot is aláöntjük.

 

A karfiolt rózsáira szedjük és lobogó, sós vízben megfőzzük. (Késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe, egy szeletke kenyér a tetején pedig segít csökkenteni a karfiol erős illatát a konyhában.)

 

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.

A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.

Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, borsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá. Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje.

Végül 1 egész tojással, 2-3 dl tejföllel jól kikeverjük.

 

A karfiolrózsákat a húsra rakjuk, majd a besamellel bevonjuk. 200 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve sütjük 45 percig, majd a tetejére sajtot reszelünk és fólia nélkül a sajt pirulásáig sütjük tovább. (Sütőtől függ, nálam 20 perc.)

Kiadós, laktató ebéd. Rizskörettel tálaltam.

 

Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.

Sertéscombból is készíthetjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr115463560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása