Sertéskaraj Dubarry módra, bátor nyúl konyhájából.
Nagyon finom és kiadós ebéd, hétvégére, vendégvárásra. Rizskupolákkal tálaltam.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertéskaraj csont nélkül,
só, bors,
2 evőkanál zsír vagy olaj.
1 kg karfiol.
A besamelhez:
5 dkg vaj,
3 evőkanál liszt,
5 dl tej,
csipetnyi szerecsendió,
1 tojás,
2-3 dl tejföl,
5-10 dkg reszelt sajt.
A karajt vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát átsütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést.
Amikor minden szelet kisült, közepes méretű tepsibe rakjuk, a sütéskor keletkezett szaftot is aláöntjük.
A karfiolt rózsáira szedjük és lobogó, sós vízben megfőzzük. (Késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe, egy szeletke kenyér a tetején pedig segít csökkenteni a karfiol erős illatát a konyhában.)
A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.
A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.
Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, borsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá. Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje.
Végül 1 egész tojással, 2-3 dl tejföllel jól kikeverjük.
A karfiolrózsákat a húsra rakjuk, majd a besamellel bevonjuk. 200 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve sütjük 45 percig, majd a tetejére sajtot reszelünk és fólia nélkül a sajt pirulásáig sütjük tovább. (Sütőtől függ, nálam 20 perc.)
Kiadós, laktató ebéd. Rizskörettel tálaltam.
Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.
Sertéscombból is készíthetjük.