Finom gombócokkal készült zöldségleves bátor nyúl konyhájából.
Ebben a receptben a gombócoké a főszerep. Kiválóan alkalmas krémlevesekhez is. Könnyű, gyors elkészítése és finom íze miatt mindenkinek ajánlom.
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
20 dkg sárgarépa,
20 dkg zöldborsó, (konzerv is jó, de azt csak a legvégén tegyük a levesbe)
1 szál újhagyma, vagy fél fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
fél zeller apróra vágva, zöldje a lestyánlevéllel összekötve kerüljön a levesbe,
negyed kaliforniai vagy tv paprika,
2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal teatojásba rakjuk,
3 evőkanál olaj, vaj vagy zsír, ízlés szerint
só, petrezselyemzöld.
1 teáskanál ételízesítő, vagy 1 húsleveskocka. (Reform ételízesítőt használok, ami csak szárított zöldséget tartalmaz, tartósítót nem.)
Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított vajon, vagy olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, a zellert, együtt pirítjuk még 5-6 percig. Hozzáadjuk a gyömbért, borsot, majd 1,5 liter hideg vízzel felöntjük.
Ételízesitőt, vagy 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 40 percig.
(Csomagba kötött zeller és lestyán levél kerüljön még bele, ami finom ízt ad.)
A levesbetét:
2,5 dl vizet felforralunk, sózzuk és 1 dl kukoricadarával addig keverjük, amig az edény falától elválik. Félretesszük, majd pár perc múlva belekeverünk 10 dkg natúr vagy tejszines tömlős sajtot, petrezselyemlevelet vagy 2-3 szál medvehagyma levelet vagy snidlinget.
Jól kikeverjük. Most petrezselyemmel készítettem. Mindig rakjunk el 2-3 csomaggal a fagyasztóba, télen bármikor elővehetjük.
Vizes kézzel gombócokat formázunk és a meleg leves tetejére rakjuk. Főzni tovább már nem kell!! Ebből az adagból 25 gombóc lett.
Nemcsak finom, de mutatós és változatos is.