Csirkemell serranoi sonkával göngyölve.
Igazi ünnepi ebéd, azért emeltem ki a serranói sonkát, mert ezzel lesz különlegesen finom. Vendégvárásra is ajánlom, mivel hidegtálra is kiválóan alkalmas és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé (1 kg),
4 szelet serranói sonka (esetleg helyettesíthető pápai sonkával),
1 csomag szeletelt gouda sajt,
12 szelet bacon,
só, tarka bors,
egy dl víz a sütőtál aljára.
A csirkemell filéket szétnyitjuk, folpack alatt kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. A mellek alsó, háromszög alakú részét vágjuk le, így kapunk szép szeleteket.
A szeletre a sonkát, sajtot rátesszük, összegöngyöljük. A bacon csikokkal körbetekerjük.
A szeletek nagyságától függően legalább 3 csík baconra lesz szükség.
Hústűvel megtűzzük és a kikent sütőtálba vagy tepsibe lerakjuk. Egy dl vízet öntsünk alá.
Alufóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben egy órát pároljuk.
Majd a fóliát levéve a szalonna pirulásáig sütjük, ami sütőtől függően 20-30 perc, de időnként a sütéskor keletkezett szaftjával locsoljuk meg.
A szeleteléssel várjunk legalább 10 percet, de ha teljesen kihűtjük, akkor szeletelhető a legszebben.
Különleges, finom ebéd. Érdemes elkészíteni, ha kedveskedni akarunk szeretteinknek.
Tipp: érdemes nagyobb egész csontos csirkemelleket vásárolni és magunk vágjuk le a felső, nagyobb filéket, a csonton maradó kisebb részre tölteléket készítünk és máris kétféle ételt varázsolunk az asztalra.