Brokkolirózsák csirkekockákkal.
A brokkolirózsa remek köret csirkemellhez, sültekhez, de önálló ételként is kiváló.
A brokkoliszárat el ne dobják, abból finom leves készült, gyorsan el is neveztem spórolós Bözske levesének.
Hozzávalók: 4 személyre
50 dkg csirkemell,
fűszerkeverék, vagy szárnyaspác,
3 evőkanál olivaolaj,
60 dkg brokkoli,
4 dkg vaj, vagy margarin,
2 evőkanál liszt,
2-2,5 dl tej,
5 dkg reszelt sajt (trappista)
só, bors, 1 csipet szerecsendió,
2 dl tejföl,
1 tojás,
1 húsleveskocka,
vaj vagy margarin a tál kikenéséhez
A csirkemell kockákat fűszerkeverékkel beszórjuk, vagy szárnyaspácba forgatjuk, kb. 20 percig pihentetve, olivaolajon készre sütjük.
A brokkolirózsákat 1 liter forrásban lévő levesalaplében 5 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedve, kihűtjük.
A levéből készül majd a leves, amihez a szárakat használjuk fel apróra kockázva.
A vajat felforrósítjuk, a liszttel elkeverjük, a tejjel csomómentesre dolgozzuk. Sózzuk, fehér bors és mokkáskanálnyi szerecsendió kerül bele. Kihűtjük langyosra, utána a tejföllel és a tojással dolgozzuk készre.
A brokkolirózsákat kivajazott jénai tálba tesszük. Erre kerül a besamel. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és fólia nélkül, 180 fokon a sajt pirulásáig sütjük. Ez kb. 30-35 perc. Nekem villanysütőm van, így a sütő kikapcsolása után még pirul a sajt.
A leveshez bruscettát tálaltam. Levesgyöngy is illik hozzá.