Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Brokkolirózsák csirkekockákkal

2022. március 14. - Takács Gyuláné Erzsike

Brokkolirózsák csirkekockákkal.

A brokkolirózsa remek köret csirkemellhez, sültekhez, de önálló ételként is kiváló.

A brokkoliszárat el ne dobják, abból finom leves készült, gyorsan el is neveztem spórolós Bözske levesének.

csirkekockak_brokkolirozsaval_20220314.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

 

50 dkg csirkemell,

fűszerkeverék, vagy szárnyaspác,

3 evőkanál olivaolaj,

60 dkg brokkoli,

4 dkg vaj, vagy margarin,

2 evőkanál liszt,

2-2,5 dl tej,

5 dkg reszelt sajt (trappista)

só, bors, 1 csipet szerecsendió,

2 dl tejföl,

1 tojás,

1 húsleveskocka,

vaj vagy margarin a tál kikenéséhez

 

A csirkemell kockákat fűszerkeverékkel beszórjuk, vagy szárnyaspácba forgatjuk, kb. 20 percig pihentetve, olivaolajon készre sütjük.

 

A brokkolirózsákat 1 liter forrásban lévő levesalaplében 5 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedve, kihűtjük.

A levéből készül majd a leves, amihez a szárakat használjuk fel apróra kockázva.

 

A vajat felforrósítjuk, a liszttel elkeverjük, a tejjel csomómentesre dolgozzuk. Sózzuk, fehér bors és mokkáskanálnyi szerecsendió kerül bele. Kihűtjük langyosra, utána a tejföllel és a tojással dolgozzuk készre.

A brokkolirózsákat kivajazott jénai tálba tesszük. Erre kerül a besamel. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és fólia nélkül, 180 fokon a sajt pirulásáig sütjük. Ez kb. 30-35 perc. Nekem villanysütőm van, így a sütő kikapcsolása után még pirul a sajt.

A leveshez bruscettát tálaltam. Levesgyöngy is illik hozzá.

 

brokkolirozsak.JPG

leves_brokkoliszarral_20220314.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr1517780132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása