Marhaszelet vadasan zsemlegombóccal
Ez is az a recept, amire azt mondják, mindenki másképp csinálja.
Hozzávalók:
Marhaszelet (felsál) 80-90 dkg,
70 dkg sárgarépa,
2 nagy fej vöröshagyma,
Só, őrölt bors,
3 babérlevél,
1 teáskanál pirospaprika,
1 teáskanál vadak fűszerkeverék (a benne lévő boróka különleges ízt ad)
1 marhahúsleves kocka
1 deciliter olaj
3 dl tejföl
1 evőkanál mustár
5 szem kockacukor
A marhaszeletek szélét 2-3 helyen bevagdosom, kiklopfolom, majd sózom, borsozom.
A lábasban az olajon a karikára vágott hagymát megdinsztelem, majd a szeleteket adagonként fehéredésig sütöm rajta. (A hagymát nem kell apróra vágni, mert a marhahús sokáig készül, addig teljesen szétfő.) Amikor minden szelet kész, visszarakjuk a húst, rátesszük a hasábokra vágott sárgarépát, babérlevelet, pirospaprikát, a fűszerkeveréket, a leveskockát.
Annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje és legalább másfél órát közepes lángon puhítjuk. (Ha nehezen puhul a hús, fél teáskanál szódabikarbónát adhatunk hozzá vagy húspuhító sót.)
A kész hússzeleteket egy másik edénybe áttesszük, a sárgarépát kiszedjük és kihűtjük, a babérlevelet kidobjuk.
A hús levét a sárgarépával, tejföllel átturmixoljuk és a húsra öntjük. Mustárral ízesítjük, beletesszük a kockacukrot, jól összeforraljuk.
Zsemlegombóccal tálaljuk.