Cukkini fokhagymás-tejfölös bundában
Hozzávalók 2-3 főre:
1 közepes cukkini 40 dkg,
só,
4 evőkanál rétesliszt a forgatáshoz,
3 dl olaj a sütéshez.
Bundához:
1 nagyobb vagy 2 kisebb tojás,
1 mokkáskanál só,
1 késhegynyi őrölt bors,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
3 evőkanál tejföl,
4 evőkanál liszt.
A cukkinit megmossuk, kb. 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, a zsenge cukkinit nem hámozzuk, mert abban van a vitamin.
Meghintjük sóval és hagyjuk pihenni kb. 30 percet, hogy levet eresszen.
Majd bő olajat forrósítunk.
Egy tálkába szórjuk a forgatáshoz a 4 evőkanál lisztet.
Egy másik tálba ütjük a tojást, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, majd a tejföllel jól elkeverjük.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és csomómentes masszává kavarjuk.
Ha forró az olaj, a levet leöntjük a cukkiniról, először a lisztbe forgatjuk meg, majd a masszában.
Az egész lisztezett cukkinit belerakhatjuk a masszába, így a felületét folyamatosan forgathatjuk.
Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajba engedjük, ahol közepes lángon szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Nagyon jó hozzá a 2 dl tejfölből fél csokor kaporral kikevert mártás.
A 2-3 főt azért jeleztem, mert akár 10 karikát is befalatozhat valaki egyszerre, annyira könnyű.