Gyömbéres sárgarépa-krémleves szalonnacsipsszel.
Most készítsük el, mert az egyik fontos alapanyaga az újhagyma, ettől lesz különlegesen finom ez a leves. (A saját kertből az igazi.) Vitaminokban gazdag és jó látvány a szemnek is.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sárgarépa,
1 csokor újhagyma, (snidling is jöhet a tetejére),
2 cm-es friss gyömbérdarab reszelve,
5 dkg vaj, vagy olivaolaj,
2 dl tejszín,
1 liter víz vagy alaplé,
só, bors,
2 evőkanál olvaolaj,
10-15 dkg szeletelt baconszalonna.
Az oliva olajon enyhén megpirítjuk a felkarikázott hagymát. A szárából tegyünk félre a díszitéshez.
Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a tisztított, darabolt sárgarépát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. (Kb. 1,2 liter.) Sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a répát.
Összeturmixoljuk a tejszínnel, és még 2 percig főzzük együtt. Más sűrítés nem kell, sem liszt, sem keményítő.
A bacon szalonnát keresztben félbevágjuk, serpenyőben ropogós pirosra sütjük.
A leves tetejére rakjuk a baconszeleteket és az újhagyma karikákat.
Aki gazdagon szereti, tehet bele még levesgyöngyöt.
(Tipp: a gyömbérből kis darabot, 2-3 adagnyit veszek, így nem szárad össze a hűtőben, nem is annyira drága, de az íze kihagyhatatlan)