Őszi zöldségtorta.
Együnk sok zöldséget, gyakran halljuk a jó tanácsot. Ehhez most egy remek, finom receptet ajánlok! Nagyon könnyű az étel és minden hozzávaló frissen kapható most jó áron!
Hozzávalók: 4 személyre:
1 kg karfiol (tisztítva kb. 80 dkg),
50 dkg brokkoli,
20 dkg sárgarépa,
3 dkg vaj,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
A besamelhez:
3 dkg vaj,
3 evőkanál rétesliszt,
3 dl tej,
2 dl tejföl,
5 dkg reszelt sajt (most parmezán),
10 dkg apró kockára vágott sonka,
só, őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió,
1 tojás.
2 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa a tál szórásához.
A tetejére 10 dkg reszelt sajt.
A díszítéshez: kisebb koktélparadicsom, petrezselyemzöld.
A karfiolt és a brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, majd forró, sós vízben puhára pároljuk (Ha a vízbe szódabikarbónát teszünk, megmarad a karfiol fehér színe).
Nagyobb lábasban párolom, így egy sorban elfér a karfiol és egyszerre puhul meg. Ha kész, azonnal hideg vízbe szedem át. Ebben a vízben párolhatjuk a brokkolit is. A sárgarépát megtisztítjuk, az almareszelőn megreszeljük, a vajon megpároljuk.
A besamel mártáshoz a vajat felhevítjük, rátesszük a lisztet, folyamatosan keverve habzásig melegítjük, majd a tűzről levéve a tejet fokozatosan hozzáadjuk, állandó keverés mellett a tűzre téve sűrűre beforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval meghintjük, a reszelt sajtot hozzáadjuk. Amikor langyosra hűlt, a tejföllel, tojással és apróra vágott sonkával elkeverjük.
28 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, 2 evőkanál olajat ecsettel rákenünk és 2-3 evőkanál zsemlemorzsával megszórjuk. Ez felveszi a zöldségekből kijövő folyadékot. Végül kiváló torta lesz belőle.
Az alsó rész a brokkoli, erre jön a sárgarépa, kevés reszelt sajt, a sonkás besamel harmada, majd a karfiol, végül a többi mártás. Megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, míg a teteje szépen pirulni kezd.
Paradicsommal, vagy paprikával tálaljuk, könnyű és színes egytálétel.