Bátor nyúl konyhája

Vendégváró fűszeres karaj torta módra bátor nyúl konyhájából.

2020. augusztus 01. - Takács Gyuláné Erzsike

Vendégváró fűszeres karaj torta módra

Fiaim kedvence a fűszeres karaj. Most épp külföldről jöttek, nem tudtam, mikor érkeznek, ezért találtam ki ezt a formát. Egyébként akár melegen, akár hidegen remek étel. Nagy örömmel fogyasztották. Csirkemellből is próbálják ki.

vendegvaro_fuszeres_karaj_bator_nyul_konyhajabol_20200726.JPG

Hozzávalók 4-5 személy részére:

14 szelet rövidkaraj csont nélkül vagy szűzérme,

Só, őrölt bors,

4-5 gerezd fokhagyma,

20 dkg liszt,

1 kávéskanál pirospaprika,

3 tojás,

fél liter olaj a sütéshez.

 

A körethez:

1,8 – 2 kg krumpli,

vaj, só, bors és csipet szerecsendió.

 

A karajszeletek szélét 2-3 helyen bevagdosom, kiklopfolom, majd sózom, borsozom.

Egyik oldalukat a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymával megkenem, folpackot teszek rá és kb. fél órát állni hagyom.

A lisztbe belekeverem a pirospaprikát. Az olajat serpenyőben felforrósítom.

A karajszeleteket paprikás lisztbe, felvert tojásba majd ismét paprikás lisztbe mártom és beleteszem a forró olajba. Fedő alatt sütöm 5 percig, majd megfordítom a húst és mérsékelem a tüzet egy kicsit, mert a paprika könnyen megégne. Mindkét oldalt kétszer fordítom meg, hogy szépen süljön. Papírtörlő segítségével leitattam róla a fölösleges olajat. Egy jénai tálba szedem ki a húst, aztán befedem, így meleg marad, míg minden szelet kisül.

Először a krumplipürét készítettem el. A burgonyát meghámoztam, aprítottam és sós vízben puhára főztem. Leszűrtem, utána vajjal, borssal és szerecsendióval áttörtem.

Ezt követően
kétharmadát egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítottam. Addig hagytam hűlni, amíg a húst elkészítettem.
A tortaformában lévő krumplipüréről lepattintottam a peremet.
Tálra tettem az alapot és körberaktam a hússzeletekkel.
Megdíszítettem, kizárólag ehető díszítést, uborkát, paradicsomot, lilahagymát használtam.

A megmaradt krumplit a frissen sült szeletekkel fogyasztottuk, a tortát a később érkezők kapták.

A megmaradt uborkából salátát készítettem.

 

Palacsinta nyári ízekkel, aki nem csak édesen szereti. Bátor nyúl receptje.

Palacsinta, nyári ízekkel, mert van, aki nem csak édesen szereti (bátor nyúl recept).

A palacsintát sokféle módon készíthetjük, most egy sós változat receptjét osztom meg a kedves Olvasókkal. Laktató fogás egy könnyű leves után.

Ebből a palacsintaadagból jutott az édeset szeretőknek is, bármilyen lekvárral.

palacsinta_nyari_izekkel_20200716.JPG

Hozzávalók: 4 adag

A szokásos módon palacsintatésztát keverünk:

25 dkg finomliszt,

2,5 dl tej,

2,5 dl szódavíz,

2 tojás,

fél dl olaj,

1 mokkáskanál só,

1 mokkáskanál cukor.

 

A sós palacsintához:

2 vastagabb palacsinta,

10 dkg kolozsvári szalonna, vagy bacon,

2 paprika,

1 fej vöröshagyma,

kevés zsír.

 

Elkészítés:

A tojást keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tej felét, habosra keverjük, és apránként tesszük hozzá a lisztet, a többi tejet, a szódavizet, a sót, cukrot és az olajat. Jól kidolgozzuk és állni hagyjuk. Minél tovább áll, annál könnyebb lesz a tészta. Kis tálkába fél dl olajat öntünk, hogyha szükséges a serpenyőt még megkenjük a sütés előtt.

(Két serpenyőben sütöm, így hamarabb elkészülök vele.)

A sós részhez vastagabb palacsintát sütünk, egyenként 2-2 merőkanál tésztából.

A zsíron a szeletelt szalonnát átpirítjuk, erre kerül a félbevágott és szeletelt hagyma, végül a paprika. Az egészet összepároljuk, végül a palacsintákra rakjuk.

Laktató, finom egytálételt kapunk.

A megmaradt tésztát vékonyabbra sütjük, ezt tölthetjük bármilyen töltelékkel ízlés szerint.

 

 

Ribizlis sütemény őzgerinc formában.

Ribizlis sütemény őzgerinc formában.

Nagyon kellemes ízű sütemény azoknak, akik a kevésbé édes tésztákat kedvelik. Más gyümölccsel is elkészíthetik, így most egy praktikus alapreceptet ajánlok. Öröm ilyen szép, saját gyümölccsel sütni.

ribizlis_suti.JPG

ribizli_20200706.JPG

Hozzávalók:

3 egész tojás,

2 evőkanál cukor,

14 evőkanál süteményliszt,

csipet só,

1 csomag sütőpor,

1 csomag vanillin cukor,

másfél deciliter hideg tej,

 

20 dkg ribizliszem,

5 dkg darált dió, vagy 2 evőkanál zsemlemorzsa,

2 evőkanál cukor.

 

A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a sót, a sütőporral elkevert lisztet, vanillincukrot, végül a tejet és alaposan összedolgozom.

Az őzgerincformába sütőpapírt teszek és a tészta felét beleöntöm.

180 fokos sütőben 10 percig sütöm, akkor teszem rá a ribizliszemeket, arra a cukorral kevert diót és a tetejére a tészta másik felét.

További 20-25 percig sütöm, amíg a tészta teteje szép piros lesz.

A megsült tésztát a formából rácsra teszem, a sütőpapírt eltávolítva hagyom kihűlni.

A tetejét porcukorral megszórva tálalom.

 

Nyáron mindig teszek el pár doboz ribizlit, szeletelt őszi vagy sárgabarackot, magozott cseresznyét, magozott meggyet a fagyasztóba, így bármikor készülhet ez a sütemény. Előnye, ha marad belőle, akár készen is fagyasztható.

 

Csirketorta karfiolkalappal.

Csirketorta karfiolkalappal.

Aki szeretné családját, vagy vendégeit elkápráztatni, biztosan elkészíti ezt a finomságot. Mindenki tudja, hogy először a szemünkkel tapasztaljuk meg, tetszik-e az étel, de itt az ízek is harmóniában vannak. A karfiol sok jó tulajdonságát pedig biztosan sokan ismerik.

csirketorta_karfiolkalappal_20200607.PNG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg csirkemell filé szeletben,

só, fehérbors,

2 evőkanál zsír vagy olaj.

1 közepes fej karfiol, levelek nélkül mérve 60 dkg.

A besamelhez:

5 dkg vaj,

3 evőkanál liszt,

5 dl tej,

csipetnyi szerecsendió,

1 tojás,

2 dl tejföl,

5 dkg reszelt sajt.

 

A csirkemellet vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést.

Amikor minden szelet kisült, sütőpapírral bélelt 28 cm átmérőjű kerek tortaformába rakjuk, a sütéskor keletkezett szaftot is aláöntjük.

A karfiolt egészben hagyva lobogó, sós vízben megfőzzük.

(Késhegynyi szódabikarbónát is teszek a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe.)

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.

A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.

Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, fehérborsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá.

Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje.

Végül 1 egész tojással, 2 dl tejföllel jól kikeverjük.

A karfiolt a hús közepére helyezzük, majd a besamellel bevonjuk. Tetejére sajtot reszelünk és 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig, a sajt pirulásáig sütjük

Kiadós, laktató ebéd.

Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.

 

Csirkedarabok könnyü, finom bundában, brokkolival és petrezselymes újburgonyával.

Csirkedarabok könnyű, finom bundában, brokkolival és petrezselymes újburgonyával.

Az étel könnyedségét azzal érjük el, hogy a húst fűszeres aludttejben pácoljuk legalább pár órán át, de legjobb egy éjszakára hűtőbe rakni. Az alapötletet Gordon Ramsay müsorában láttam, köszönet érte, mert remek ebéd lett. Pulykamell is készülhet így.

csirkedarabok_finom_bundaban_petrezselymes_ujburgonyaval_20200531.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

Csirke comb és melldarabok, (1 kg),

fél liter aludttej,

1-1 teáskanál bors, 1-1 teáskanál só, csipetnyi szerecsendió, mokkáskanálnyi pirosparika,

25 dkg liszt a hús forgatásához,

olaj a sütéshez.

A körethez:

1 kg új burgonya (kisebb szemek),

petrezselyemzöld, só,

30 dkg brokkolirózsa,

3 evőkanál olaj.

Elkészítése:

A csirkecombokat és a mellet feldaraboljuk. Ha egész csirkét vettünk, az aprólékot levesnek használjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd az aludttejben egy éjszakán át pácoljuk. Az aludttejben pácolás teszi omlóssá a húst.

Sütés előtt a lisztet sóval, borssal, pirospaprikával összekeverjük, csipetnyi szerecsendiót is adunk hozzá. A csirkecombokat és melldarabokat az aludttejből kivéve a lisztben alaposan átforgatjuk, jól megszórjuk, hogy a húst mindenütt elfedje.

Forró olajban kezdjük a sütést, majd a lángot mérsékeljük. Egyik oldalát fedő alatt sütjük, többször forgatjuk. Arra figyeljünk, hogy az olaj ellepje a húsokat! A megmaradt lisztbe és mártásba rakjunk a brokkoliból, azt utoljára sütjük ki, így kétféle köretünk lesz.

Papírtörlőre szedjük, hogy semmi olaj ne maradjon rajta. Frissen különlegesen finom, de hidegen is fogyaszthatjuk.

A körete petrezselymes újburgonya, amit tisztítás után sütőpapírral bélelt és olajjal megkent tepsibe raktam. Megsóztam, csipet pirospaprikával megszórtam, átkevertem, majd előmelegített sütőben egy órát sütöttem. Közben egyszer megforgattam a darabokat, végül megszórtam a petrezselyem zölddel.

 

Krumplis tészta pirítva és nagy szeretettel.

Krumplis tészta, mert ezt is mindenki másképp készíti. Lehet egy mondat, amitől legközelebb megpróbáljuk és Rá gondolunk nagy szeretettel.

Drága Nővérkém azt mondta, Ő egy kicsit a sütőben átsüti. Ma így készítettem.

Ahány ház, annyi szokás szerint készül ez az étel.

krumplis_teszta_20200506.JPG

Ahogy én készítem, úgy egy nagyon finom, szaftos alapot kapunk, ami a kifőzött tésztánkat körbevonja.

Hozzávalók / 5 adag

2 közepes vöröshagyma,

50 ml zsír vagy olaj (ízlés szerint

700 g burgonya,

ízlés szerint ,

bors ízlés szerint (őrölt)

fűszerpaprika ízlés szerint,

kápia paprika negyed, vagy kaliforniai,

1 pörköltszaft kocka ( sürübbé teszi a krumplit)

200 ml víz

500 g tészta (fodros kocka)

 

Nagyobb edényben fölteszünk vizet forrni, és kifőzzük a kocka tésztát a csomagoláson megjelöltek szerint.

A vöröshagymát kockára fölvágjuk, majd egy serpenyőbe étolajat öntünk, és elkezdjük sütni a hagymát. Én fele zsírt és olajat öntök, így könnyebb lesz az étel. A paprikát apróra kockázzuk, ezzel ízt és színt is adunk hozzá. Sózzuk, piros paprikával megszórjuk, majd a hideg vízzel felöntjük és pár percig hagyjuk forrni.

Közben meghámozzuk a burgonyát, és nagyon apró kockára fölvágjuk, és hozzáadjuk a már majdnem párolt hagymához.

Amikor megpuhult, összekeverjük a tésztával, szaftos finom lesz így az étel.

Aztán, ha szeretnénk, betesszük a sütőbe pirulni egy fél órát, hát, úgy valami különleges.

Rozmaringos tepsis burgonya, különleges finom köret.

Rozmaringos, tepsis krumpli, különleges finom.

A sült krumplit szeretők biztosan kipróbálják majd ezt a kitűnő receptet, amit montenegrói tepsis krumpliként említettek. A lényeg, hogy különlegesen finom és egyszerűen elkészíthető köretről van szó, ami még önmagában is remek étel.

 

tepsis_burgonya_20200418.JPG

 csirkemell_rozmaringos_tepsis_burgonyaval_20200418_1.JPG

Hozzávalók: 5 adag

1,2 kg burgonya, (hámozva kb. 1 kg)

2 evőkanál kukoricadara,

1 teáskanál szezámmag,

1 teáskanál pirospaprika (őrölt),

4 gerezd fokhagyma,

rozmaring ág, levél, (vagy 1 teáskanál szárított),

só, vagy ételízesítő ízlés szerint (vagy 1 teáskanál),

4 evőkanál olaj.

 

Meghámozzuk a krumplit és egyforma darabokra, hasábokra szeljük.

A nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral, 2 evőkanál olajjal kikenjük.

Egy tálban a krumplit jól összekeverjük a kukoricadarával, szezámmaggal, pirospaprikával, rozmaringgal, ételízesítővel, tepsibe tesszük, majd 4 evőkanál olajjal meglocsoljuk, mellétesszük a 4 gerezd fokhagymát.

Előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük, amíg nem kap aranybarna színt (kb. 50 perc).

Fél óra után lapáttal forgassuk meg a krumplit, így szép egyenletesen sül.

A kukoricadara ropogós bundát képez, a rozmaring és a fokhagyma gyönyörű illatot enged, és egyszerűen nem lehet abbahagyni az evést. A sült fokhagyma is isteni volt.

Most rántott csirkemellhez tálaltam, natúr húsok mellé köretként, de önállóan zöldsalátával és tejföllel is tálalhatjuk.

 

 

 

Csirkemell serranói sonkával göngyölve.

Csirkemell serranoi sonkával göngyölve.

Igazi ünnepi ebéd, azért emeltem ki a serranói sonkát, mert ezzel lesz különlegesen finom. Vendégvárásra is ajánlom, mivel hidegtálra is kiválóan alkalmas és egyszerűen elkészíthető.

csirkemell_serranoi_sonkaval_20200412.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

4 csirkemellfilé (1 kg),

4 szelet serranói sonka (esetleg helyettesíthető pápai sonkával),

1 csomag szeletelt gouda sajt,

12 szelet bacon,

só, tarka bors,

egy dl víz a sütőtál aljára.

 

A csirkemell filéket szétnyitjuk, folpack alatt kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. A mellek alsó, háromszög alakú részét vágjuk le, így kapunk szép szeleteket.

A szeletre a sonkát, sajtot rátesszük, összegöngyöljük. A bacon csikokkal körbetekerjük.

A szeletek nagyságától függően legalább 3 csík baconra lesz szükség.

Hústűvel megtűzzük és a kikent sütőtálba vagy tepsibe lerakjuk. Egy dl vízet öntsünk alá.

Alufóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben egy órát pároljuk.

Majd a fóliát levéve a szalonna pirulásáig sütjük, ami sütőtől függően 20-30 perc, de időnként a sütéskor keletkezett szaftjával locsoljuk meg.

A szeleteléssel várjunk legalább 10 percet, de ha teljesen kihűtjük, akkor szeletelhető a legszebben.

 

Különleges, finom ebéd. Érdemes elkészíteni, ha kedveskedni akarunk szeretteinknek.

 

Tipp: érdemes nagyobb egész csontos csirkemelleket vásárolni és magunk vágjuk le a felső, nagyobb filéket, a csonton maradó kisebb részre tölteléket készítünk és máris kétféle ételt varázsolunk az asztalra.

 

Sertésszűz szezámmagos bundában medvehagymás tojássalátával.

Sertésszűz szezámmagos bundában, jázminrizzsel és tavaszi, medvehagymás tojássalátával.

A szűzpecsenye a sertés legfinomabb része, sok változatban elkészíthető. Most szezámmagos bundában sütöttem, köretként a jázminrizs remek, de a tavaszi tojássaláta kiemeli az egész étel finomságát.

serteszuz_szezammagos_bundaban_jazminrizzsel_es_tojassalataval.JPG

Hozzávalók: 3 személyre

40-50 dkg sertés szűzpecsenye,

só,

tarkabors, (íze karakteresebb, mint a feketeborsé),

3 evőkanál zsemlemorzsa,

3 evőkanál szezámmag,

olaj a sütéshez.

 

A szűzpecsenyéről a hártyákat eltávolítjuk, ferdén felszeleteljük, sózzuk, tarkaborssal megszórjuk.

A zsemlemorzsát a szezámmaggal összekeverjük, a szeleteket beleforgatjuk, majd a forró olajon minden oldalról szép pirosra sütjük.

(Húscsipesszel forgassuk, hogy ne sértsük meg a húst.)

A megpirult húst kivesszük egy papírtörlővel bélelt tálba, így pihentetjük.

 

A recept elkészíthető karajból és combszeletből is, de akkor több sütési idővel számoljunk.

 

Jázmin rizst készítettem köretként, és tavaszi tojássalátát is adtam mellé.

 

Nagyon vártam már, hogy a friss medvehagyma kapható legyen a boltokban.

Azonnal el is készítettem ezt a remek salátát.

 

Tavaszi medvehagymás tojássaláta: 3 személyre

4 tojás keményre főzve,

5 szál medvehagyma apróra vágva,

3 evőkanál tejföl,

3 evőkanál majonéz,

1 alma, hámozva, reszelve,

citromlé,

csipet bors.

 

A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, a vízbe mindig tegyünk 1 teáskanál sót, 10 perc főzés után hideg vízzel öblítsük le. Hámozás után felszeleteljük, 3 tojást felaprítunk, 1 tojást félreteszünk díszítésnek.

A medvehagymát apróra vágjuk, a többi hozzávalóval együtt a tojáshoz keverjük.

Nagyon finom tavaszi salátát kapunk, mert a medvehagyma különleges ízt ad.

Mindig teszek el megmosva, apróra vágva a fagyasztóba, így bármikor elővehető.

 

 

 

Csirkecombok karfiollal, holland módra.

Csirkecombok karfiol rózsákkal, holland módra.

A csirke és a karfiol nagyon jó párost alkot ebben a receptben, az elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény kiváló.

 csirkecombok_karfiollal_holland_modra_20200405.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

8 csirke felsőcomb vagy 4 egész comb,

50 dkg karfiol (tisztán mérve),

10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári),

1 fej vöröshagyma,

negyed kápia vagy kaliforniai paprika,

5 szelet zöldpaprika,

3 evőkanál olaj

2 dl tejszín vagy tejföl,

1-2 evőkanál rizsliszt, keményítő, vagy liszt,

1 teáskanál pirospaprika, só, ízlés szerint bors.

 

Az olajban üvegesre sütjük az apró kockára vágott szalonnát, rátesszük a felaprított hagymát, paprikát és együtt dinszteljük 5 percig. Erre rakjuk a feldarabolt, sózott csirkét (ha nagyobb, akkor a csirke felsőcombot is 2 részre szoktam vágni, így hamarabb megpuhul) és fehéredésig pirítjuk.

Meghintjük a pirospaprikával, borsozzuk. Annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a húst ellepje. (Ez 2-3 deciliter, a hideg vízzel a hagyma szétomlik, végül csak finom szaft marad.)

Tetejére rakjuk a rózsáira szedett karfiolt, és lefedve közepes tűzön kb. 45-50 perc alatt puhára pároljuk. Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, így a karfiolrózsák szépen egyben maradnak és a karfiol a csirke gőzében puhul meg.

Amikor a hús puha, a karfiolt és a húst kivesszük. A visszamaradt levet a keményítővel vagy liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük és 2 perces forralás után átszűrve a húsra öntjük.

(Szebb, ha átturmixoljuk, vagy szűrőn átszűrjük a levet, mielőtt tálaljuk.)

Most nokedlit készítettem, de bármilyen tésztakörettel, bulgurral is finom.

 

 

Csirkemell rozmaringos, barna sörös mártásban bátor nyúl konyhájából.

Csirkemell rozmaringos, barna sörös mártással bátor nyúl konyhájából.

Óriási csokor rozmaringot kaptam kedves szomszédasszonyomtól, természetesen már ki is találtam a hozzá illő receptet.

rozmaringos_csirkemell_barna_soros_martasban2.JPG

Különleges, finom étel, a barna sör kiemeli a rozmaring ízét, a jázmin rízs kiváló köret hozzá.

Hozzávalók: 4 adag

50 dkg csirkemell filé,

3 evőkanál vaj, (5 dkg)

1 fej vöröshagyma,

1 ág friss rozmaring, (vagy 1 mokkáskanál szárított),

3 dl sör,

só, bors,

fél leveskocka,

 

2 evőkanál keményítő vagy rizsliszt, kukoricaliszt (vagy búzaliszt, ízlés szerint)

 

A csirkemell filét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.

A hagymát a vajon átpirítjuk, majd a csirkemellet hozzáadva fehéredésig átpirítjuk.

 

Felöntjük 3 dl sörrel és 1 deciliter alaplével, (amit a leveskockából készítettünk).

Rozmaringágat teszünk rá, vagy őrölt rozmaringgal meghintjük.

Amikor a hús megpuhult, a levéből kiveszünk 3 merőkanálnyit, a rizsliszttel (vagy más keményítővel) elkeverjük. Fontos, hogy a mártás ne legyen csomós.

Körete most jázmin rizs volt, de párolt zöldség, fehér rizs is illik hozzá.

 

Finom gombócokkal készült zöldségleves bátor nyúl konyhájából.

Finom gombócokkal készült zöldségleves bátor nyúl konyhájából.

Ebben a receptben a gombócoké a főszerep. Kiválóan alkalmas krémlevesekhez is. Könnyű, gyors elkészítése és finom íze miatt mindenkinek ajánlom.

gombocos_zoldsegleves_20200327.JPG

Hozzávalók 4-5 adaghoz:

20 dkg sárgarépa,

20 dkg zöldborsó, (konzerv is jó, de azt csak a legvégén tegyük a levesbe)

1 szál újhagyma, vagy fél fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

fél zeller apróra vágva, zöldje a lestyánlevéllel összekötve kerüljön a levesbe,

negyed kaliforniai vagy tv paprika,

2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal teatojásba rakjuk,

3 evőkanál olaj, vaj vagy zsír, ízlés szerint

só, petrezselyemzöld.

1 teáskanál ételízesítő, vagy 1 húsleveskocka. (Reform ételízesítőt használok, ami csak szárított zöldséget tartalmaz, tartósítót nem.)

Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított vajon, vagy olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, a zellert, együtt pirítjuk még 5-6 percig. Hozzáadjuk a gyömbért, borsot, majd 1,5 liter hideg vízzel felöntjük.

Ételízesitőt, vagy 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 40 percig.

(Csomagba kötött zeller és lestyán levél kerüljön még bele, ami finom ízt ad.)

A levesbetét:

2,5 dl vizet felforralunk, sózzuk és 1 dl kukoricadarával addig keverjük, amig az edény falától elválik. Félretesszük, majd pár perc múlva belekeverünk 10 dkg natúr vagy tejszines tömlős sajtot, petrezselyemlevelet vagy 2-3 szál medvehagyma levelet vagy snidlinget.

Jól kikeverjük. Most petrezselyemmel készítettem. Mindig rakjunk el 2-3 csomaggal a fagyasztóba, télen bármikor elővehetjük.

Vizes kézzel gombócokat formázunk és a meleg leves tetejére rakjuk. Főzni tovább már nem kell!! Ebből az adagból 25 gombóc lett.

Nemcsak finom, de mutatós és változatos is.

 

 

Tojás tekercsek bátor nyúl konyhájából.

Tojástekercsek 2 módon bátor nyúl konyhájából.

Főételként, vagy hidegtál részeként is nagyon mutatós, egyszerűen elkészíthető recept.

tojastekercs1.JPG

tojastekercs.JPG

Hozzávalók tekercsenként 3 személyre:

5 db tojás, 3 ek tejföl, 3 ek liszt, fél kávéskanál ételízesítő por vagy só, fél mokkáskanál őrölt bors.

Egyik verzióban apróra vágott piros kápia paprika és medvehagyma szerepel, másikban fél csomag petrezselyem.

10 dkg reszelt sajt (lehet 8 szelet lapka sajt is),

8 szelet gépsonka vagy 4 szelet pápai extra sonka.

2 ek olaj

sütőpapir a tepsihez.

Elkészítése:

A tojásokat a tejföllel, a liszttel, a paprikával, medvehagymával vagy a petrezselyemmel, ételízesítővel, borssal habosra keverjük.

Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, olajjal megkenjük. Beleöntjük a masszát, majd előmelegített sütőben (180 fok) kb 10 percig sütjük. Ne lepődjünk meg, ha a tojás a tepsi széléig feljön.

Ha megsült, azonnal rátesszük a szeletelt sajtot, vagy rászórjuk a reszelt sajtot, majd a sonkaszeleteket ráfektetjük. A fólia segítségével hosszában feltekerjük és még pár percig a lezárt sütőben hagyjuk.

Gyorsan dolgozzunk vele, hogy a sajt elolvadjon benne.

Ha hidegtálra készítjük, kihűtjük, pár óra elteltével szeletelhetjük. Frissen fogyasztáshoz vastagabb szeleteket vágunk.

Tipp: elkészíthetjük az adag dupláját nagy gáztepsiben sütve.

 

Burgonya és cukkini bundában, így születnek új receptek bátor nyúl konyhájában.

Burgonya és cukkini tejfölös bundában, avagy hogyan készül új recept bátor nyúl konyhájában. A fő gondolat a cukkini volt, de mivel láttam, hogy bőven marad bunda, ezért 1 nagyobb burgonyát meghámoztam, karikára szeltem és a bundába forgattam. Nagyon finom lett, ezzel a bundával saját köret is lehet húsok mellé. 

 burgonya_es_cukkini_bundaban_20200313.JPG

Hozzávalók 3 főre:

1 közepes cukkini 30 dkg,

só,

4 evőkanál liszt a forgatáshoz,

3 dl olaj a sütéshez.

 

1 nagyobb szem burgonya karikára vágva.

 

Bundához:

2 tojás,

1 mokkáskanál só,

1 késhegynyi őrölt bors,

3 gerezd reszelt fokhagyma,

3 evőkanál tejföl,

4 evőkanál liszt.

 

A cukkinit megmossuk, kb. 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, a zsenge cukkinit nem hámozzuk, mert abban van a vitamin.

Meghintjük sóval és hagyjuk pihenni kb. 30 percet, hogy levet eresszen.

Majd bő olajat forrósítunk.

Egy tálkába szórjuk a forgatáshoz a 4 evőkanál lisztet.

Egy másik tálba ütjük a tojást, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, majd a tejföllel jól elkeverjük.

Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és csomómentes masszává kavarjuk.

Ha forró az olaj, a levet leöntjük a cukkiniról, először a lisztbe forgatjuk meg, majd a masszában.

Kicsit lecsepegtetjük, majd a forró olajba engedjük, ahol közepes lángon szép barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Nagyon jó hozzá a 2 dl tejfölből fél csokor kaporral kikevert mártás.

 

A 2-3 főt azért jeleztem, mert 10 karikát is befalatozhat valaki egyszerre, annyira könnyű.

 

 

Csirkemell kukoricapelyhes bundában

Csirkemell kukoricapelyhes bundában.

Nagyon könnyű az elkészítése és finom, mert nem bő zsiradékban sül. A csirkemell omlós, nem szárad ki. Kezdőknek is ajánlom.

csirkemell_kukoricapehelyben_202003.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg csirke mellfilé,

só, bors,

2 evőkanál olivaolaj,

2 teáskanál dijoni mustár (nem magos)

3 evőkanál szójaszósz,

3 evőkanál worchester szósz.

10 dkg kukoricapehely,

2 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez.

Sütőpapir és olaj a tepsibe.

A körethez:

jázminrízs,

friss saláta. 

A csirkemell filét felszeleteljük, és megsózzuk, borsozzuk.

Az olajat és a szószokat elkeverjük, ebbe forgatjuk a húst. Hagyjuk állni legalább egy órát.

A pácból kivéve a kukoricapehelybe forgatjuk. Kicsit rá is lapíthatjuk.

Közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a 2 evőkanál olajat elkenjük rajta.

A bundázott csirkemell szeleteket sorba a tepsibe rakjuk és a 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük.

Nem fedjük le, mert így szépen pirul.

25 perc múlva lapáttal megfordítjuk a szeleteket, újabb 30-35 perc után már kész is az omlós hús. Persze a sütőnktől is függ, de a színe mutatja, mikor lesz kész.

Tálalásig fedjük le alufóliával, ha a köret még nem készült el.


Körte szép Heléna módra.

Kisunokám hiányolta a blogról ezt a finomságot, mert igen kedveli. Ezért megosztom Veletek is. Egyszerűen elkészíthető, és a gyerekek nagy kedvence lesz.

Körte szép Heléna módra

korte_szep_helena.JPG

Hozzávalók:

6 szép, keményebb körte

½ citrom leve

2 evőkanál cukor

3-4 szegfűszeg

pici fahéj

2 bögre víz

1 vaniliás pudingpor

2 kanál cukor

4 dl tej

 

A mázhoz

10 dkg étcsokoládé

2 kanál cukor

0,5 dl tej

 

A körtéket meghámozom úgy, hogy a szára rajta maradjon, a középső pici csumát kivágom. A félbevágott citrommal megkenem, hogy ne barnuljon meg. A vizet akkora lábasba teszem, amibe a körték állítva beleférnek. Hozzáadom a cukrot, szegfűszeget, fahéjat, a kinyomott citrom levét és felforralom. Beleteszem a körtéket és 10 percig főzöm. A lábasból tálra teszem és kihűtöm.

A pudingot a leírás szerint elkészítem. Kis tálkákba alulra teszek pudingot, ráállítom a körtét és rácsurgatom a csokimázat. Lehet még tejszínhabot is adni hozzá.

 

 

Sertéskaraj Dubarry módra, bátor nyúl konyhájából.

Sertéskaraj Dubarry módra, bátor nyúl konyhájából.

Nagyon finom és kiadós ebéd, hétvégére, vendégvárásra. Rizskupolákkal tálaltam.

 

serteskaraj_dubarry_modra_20200207.JPGHozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertéskaraj csont nélkül,

só, bors,

2 evőkanál zsír vagy olaj.

1 kg karfiol.

 

A besamelhez:

5 dkg vaj,

3 evőkanál liszt,

5 dl tej,

csipetnyi szerecsendió,

1 tojás,

2-3 dl tejföl,

5-10 dkg reszelt sajt.

 

A karajt vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát átsütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést.

Amikor minden szelet kisült, közepes méretű tepsibe rakjuk, a sütéskor keletkezett szaftot is aláöntjük.

 

A karfiolt rózsáira szedjük és lobogó, sós vízben megfőzzük. (Késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe, egy szeletke kenyér a tetején pedig segít csökkenteni a karfiol erős illatát a konyhában.)

 

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.

A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.

Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, borsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá. Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje.

Végül 1 egész tojással, 2-3 dl tejföllel jól kikeverjük.

 

A karfiolrózsákat a húsra rakjuk, majd a besamellel bevonjuk. 200 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve sütjük 45 percig, majd a tetejére sajtot reszelünk és fólia nélkül a sajt pirulásáig sütjük tovább. (Sütőtől függ, nálam 20 perc.)

Kiadós, laktató ebéd. Rizskörettel tálaltam.

 

Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.

Sertéscombból is készíthetjük.

 

Csirkecomb filé mascarponés mártásban, szines körettel.

Csirkecomb filé mascarponés mártásban, színes körettel.

Kedvenc receptjeim egyike, mivel a mascarponéhoz kevert zöldfűszerekkel kiváló ízvilágot érünk el. Ilyenkor a körete a kelbimbó és a sütőtök, de bármilyen más színes körettel is készíthetjük. Nagyon praktikus az elkészítés, mert a hús és a köret is egyszerre készül a sütőben, az előkészítés sem igényel sok időt és munkát. A végeredmény remek, próbálják ki.

csirkecomb_file_szines_korettel_20200119.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

1 kg csirke combfilé vagy 8 felsőcomb (csirkemellből is nagyon jó),

25 dkg mascarpone sajt,

5-10 dkg reszelt sajt,

összesen 2 teáskanálnyi majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom (vagy provencei fűszerkeverék),

só, bors,

negyed piros kalifotniai paprika kockázva,

3 evőkanál olaj, vagy 1 evőkanál zsír.

 

A körethez:

40 dkg kelbimbó (mirelit is lehet),

20-25 dkg sütőtök,

só vagy ételizesítő, snidling,

3 dkg vaj a tál kikenéséhez.

Ha egész csirkecombot veszünk, az alsócomb pörköltnek nagyon jó, a felsőcomb csontja és bőre kiváló levesalap.

A csirke combfiléket sózzuk, borsozzuk.

A tepsit kizsírozzuk vagy olajozzuk, beletesszük a sózott-borsozott combfiléket.

A mascarpone sajtot összekeverjük a fűszerekkel és a combok tetejére simítjuk.

200 fokra előmelegített sütőben, fólia alatt 45 percig sütjük.

A fóliát levesszük, megszórjuk reszelt sajttal és a paprikakockákkal, majd még 20 percig, illetve a sajt pirulásáig sütjük.

Az ízek fantasztikusan átjárják a húst, remek ételt kapunk. A csirkecomb szaftosabb, ezért ajánlom ezt. Ha csirkemellből készítjük, azt kevesebb ideig süssük, nehogy száraz legyen.

A körethez a sütőtálat kivajazzuk, belerakjuk a sütőtök szeleteket, a kelbimbót. Ételízesítővel, megszórjuk, fedés nélkül a sütőben megpuhítjuk. 25 perc után a kelbimbókat fordítsuk meg.

 

Tálaláskor a csirke finom szaftját öntsük a zöldségekre.

Vörös lencse püré sertésszűzzel és combbal bátor nyúl konyhájából.

Vörös lencse pűré sertés szűzpecsenyével és füstölt combbal, bátor nyúl konyhájából.

Elkészült a vörös lencse, jöhet a házba a szerencse. Kívánok jó egészséget, szeretetet, békességet, boldog új évet.

voroslencse_pure_sertesszuz_es_comb_20191231.JPG

A vöröslencse egészségesebb, mint rokona, mert rengeteg, a szervezetnek fontos ásványi anyagot tartalmaz, előnye még, hogy előáztatni sem kell és gyorsan megfő. Ezért az év más időszakában is ajánlom.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg vöröslencse,

1 babérlevél,

25 dkg füstölt sertéscomb, vagy angolszalonna,

 

70 dkg sertés szűzpecsenye egészben (2 db volt)

só,

tarkabors,

2 gerezd fokhagyma,

csipetnyi szerecsendió,

1 dl olaj.

 

20 dkg bacon a csomagoláshoz.

 

A sertéscombot 1 liter vízben megfőzzük. A húst a lében hagyjuk kihűlni, úgy szaftosabb.

A levét használjuk majd a lencséhez.

 

A szűzpecsenyét egészben sózzuk, a fele olajat a tarka borssal, zúzott fokhagymával és szerecsendióval elkeverjük, ezzel a húst megkenjük.

(A hús most 90 dkg volt, így a keskeny véget apróra vágva raguleves alap lett.)

 

Tálra helyezzük, és állni hagyjuk még fél órát. Közben egyszer megforgatjuk.

A tepsibe öntjük a maradék olajat, belefektetjük a bacon szeleteket.

Erre tesszük a húst, rá a pácot, a szalonnával befedjük és 200 fokra előmelegített sütőben alufóliával letakarva sütjük 40 percig. Fólia nélkül a szalonna pirulásáig sütjük, közben a szafttal locsoljuk.

Omlós, nagyon puha lesz így az ételünk.

A húst kivesszük és szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük.

Amíg a hús a sütőben sül, a lencse is elkészül.

A comb főzővizéből fél litert adunk a lencséhez és a babérlevéllel lassú tűzön főzzük 20-25 percig. Előáztatni nem kell!! A maradék főzővizet hagyjuk meg, mert lehet, hogy pótolni kell még egy keveset.

Többször megkavarjuk, semmilyen más ízesítésre nincs szükség, mert a füstölt comb leve elég sós. Sűrítést nem igényel, de aki szereti, tehet hozzá még tejszínt is, most sűrűbb köretet akartam készíteni.

Nagyon finom, ünnepi ebéd készült.